top of page
Chińska Pasta do pieczęci

Chińska pasta do pieczęci

​印泥

KRÓTKIE WPROWADZENIE

 

Chińskie czerwone pasty (泥 yìnní) używane do odbijania pieczęci na papierze lub jedwabiu mają ponad 2000 lat historii. Tradycyjne pasty mają intensywne czerwone kolory (choć używane są też inne kolory) oraz przechowywane są w specjalnych pojemnikach, kiedyś głównie w porcelanie, obecnie także w opakowaniach ceramicznych i metalowych.

 

Za mocno czerwony kolor pasty odpowiada CYNOBER (rzadki minerał z gromady siarczków), który w postaci sproszkowanej mieszany jest z olejem rycynowym oraz innymi składnikami naturalnymi, tworząc razem unikalną konsystencję.

 

Pasty tradycyjnie występują w dwóch podstawowych rodzajach, dwa główne składniki, które je rozróżniają to:

 

-jedwab: w skład takiej pasty wchodzi: cynober, olej rycynowy oraz nitki jedwabiu. Pasta jedwabna jest bardzo oleista oraz ma jaskrawoczerwony kolor.

 

-naturalne składniki roślinne: cynober, olej rycynowy oraz moksa (piołun). Taka pasta wyglądem przypomina gąbkę i nie jest aż tak bardzo tłusta. Pasty z naturalnych składników schną trochę szybciej niż pasty jedwabne.

 

JAK DBAĆ O PASTĘ DO PIECZĘCI?

 

Wbrew pozorom o pastę do pieczęci trzeba DBAĆ. Poniżej 5 praktycznych rad, jak dbać o swoje pasty/tusze do pieczęci, aby uniknąć przedwczesnego wyschnięcia.

 

1. Pasty powinny być przechowywane w specjalnych pojemnikach. Najlepiej przechowywać pasty w pojemnikach ceramicznych i porcelanowych. Nie powinno się pasty przechowywać w pojemnikach wykonanych ze złota lub miedzi (może spowodować reakcje chemiczne i przebarwienia – pasta zaczernieje i stwardnieje). Czerwona pasta chińska ze względu na swoją luźną strukturę, porowatość oraz olej rycynowy w składzie może szybko wysychać.

2. Aby pasta nie straciła swoich właściwości powinno się ją raz na 4 miesiące wystawić na słońce przez około 15 minut. Nie należy przekraczać tego czasu, ponieważ pasta się zepsuje.

3. Po każdym użyciu, należy zamykać opakowanie pasty, aby do środka nie dostał się brud i kurz. Zabrudzenie pasty brudem bądź kurzem wpływa na jej jakość.

4. Pasta może się rozwarstwiać, jest to naturalne zjawisko spowodowane różną gęstością składników pasty – część sypka będzie się osiadać na dole, olej rycynowy będzie z kolei wypływać do góry. Aby tusz nie stracił swojej żywotności i właściwości koniecznie jest mieszanie go szpachelką (np. plastikową) mniej więcej raz na dwa miesiące. 

 

Przestrzegając powyższych kroków będziesz dłużej mógł/mogła cieszyć się swoją pastą!

Mieszanie pasty chińskiej
Pieczęcie chińskie

W NASZYM SKLEPIE:

W nowożytnych Chinach można kupić wiele rodzajów pasty, od tańszych po bardzo drogie – wszystko tak naprawdę zależy od jakości składników oraz naczynia w których pasta jest przetrzymywana. Te najtańsze w metalowych puszkach są idealne dla amatorów, jak i osób dopiero zaczynających swoją przygodę z chińskimi pieczęciami, poza ceną, ich drugą zaletą jest także żywotność (nie wysychają szybko) oraz prosta konserwacja.

 

W naszym sklepie kupisz zarówno tradycyjną pastę w ceramicznym opakowaniu, jak pastę w metalowej puszce  – obie wersje idealnie się sprawdzą dla amatorów kaligrafii i malarstwa chińskiego.

Opracowanie: Dorota Pingot-Kupść

bottom of page